"Italija zna pravila. Možda bi trebalo ponovo da ih pročita"

Bilo kakva intervencija Evropske centralne banke da se pomogne Italiji u slučaju problema sa likvidnošću mora da bude u skladu sa mandatom banke.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2018.

17:21

(Foto: Thinkstock)

"Italija zna pravila. Možda bi trebalo ponovo da ih pročita", rekao je odlazeći potpredsednik ECB-a Vitor Konstasio u intervjuu za nemački magazin Špigl, na pitanje da li će ECB intervenisati ako bude potrebno da spasi Italiju od insolventnosti, prenosi Rojters.

ECB-ova šema kupovine obveznica u hitnim slučajevima koja do sada nije nikada korišćena (poznata kao Direktne monetarne transakcije ili OMT) - predstavlja mogući instrument za pomoć Italiji, ali podrazumeva dugu listu uslova.

Produbljivanje političke i ustavne krize u Italiji, trećoj najvećoj ekonomiji evrozone, podgrejalo je danas nagli rast troškova kratkoročnog zaduživanja zemlje i obnovilo rasprodaju evra i akcija.

Italijanski predsednik je juče utro put zemlji za nove vanredne parlamentarne izbore imenovanjem bivšeg zvaničnika Medjunarodnog monetarnog fonda za privremenog premijera, navodi britanska agencija.

Mada su prinosi na desetogodišnje italijanske obveznice u poslednjih nekoliko dana porasli na 3,0 odsto, to je ipak znatno ispod nivoa na kom su bili na vrhuncu evropske dužničke krize.

Sredinom 2012. godine, kamata na te obveznice je bila preko 6,0 procenata, kada je predsednik ECB-a Mario Dragi, bivši šef italijanske centralne banke, obećao da će učiniti "sve što je potrebno" kako bi odbranio evro, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: