Drugi dan sunovrata - banke pokošene

Akcije na evropskim berzama su u padu drugi dan zaredom, jer je politička kriza u Italiji srezala apetite investitora za preuzimanjem rizika.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.05.2018.

12:03

Drugi dan sunovrata - banke pokošene
Foto: Thinkstock

U ranom trgovanju, italijanski glavni indeks FTSE Mib je "skliznuo" na devetomesečni miinimum, odnosno za 1,6 odsto, prenosi agencija Rojters.

Akcije italijanskih banaka su pale za dodatnih 2,5 odsto, nakon što su prethodnog dana izgubile čak 4,0 odsto vrednosti.

Banke Inteza Sanpaolo, BPER Banka, Unikredit i UBI banka su značajno pale i to u rasponu od 3,4 odsto do 3,7 odsto, dok su akcije Poste Italiane pale za 4,5 odsto.

Panevropski indeks STOXX 600 je oslabio za 0,8 odsto, pri čemu su deonice banaka zabeležile najveće gubitke.

Politička kriza u Italiji proširila se i na tržišta drugih perifernih članica evrozone, zbog čega su akcije španskih i portugalskih banaka isto u padu.

U Aziji, indeksi su takodje u silaznom trendu, pri čemu je japanski Nikei 225 pao za 0,6 odsto, južnokorejski Kospi za 0,9 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,9 odsto.

Italija ni nakon 12 nedelja od održavanja parlamentarnih izbora, što je rekord u istoriji Republike, i dalje nema vladu, a stranke već razmišljaju o prevremenim izborima koji bi mogli da budu održani u septembru.

Italijanski predsednik Serđo Matarela poverio je juče mandat za sastav nove vlade Karlu Kotareliju, koji je zaduženje, kako je saopšteno, "prihvatio sa rezervom".

Italijanski predsednik je prethodno odbio da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije, zbog čega mu je populistički mandatar Đuzepe Konte vratio mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: