Šreder: SAD nam podmeću klipove u točkove

Otpor prema projektu izgradnje gasovoda Severni tok 2 potiče iz ekonomskih interese konkurenata, uključujući SAD, izjavio je Gerhard Šreder.

Svet

Izvor: B92

Subota, 26.05.2018.

13:31

Šreder: SAD nam podmeću klipove u točkove
Foto: Gettyimages

Šreder je, podsetimo, bivši nemački kancelar i šef Upravnog odbora kompanije Severni tok 2, koja je operater projekta.

"SAD hoće da podmetnu klipove u točkove ovog projekta, i ne svrstavaju se ni na koji način uz Evropsku uniju, već se rukovode sopstvenim ekonomskim interesima nastojeći da spreče sprovođenje projekta Severni tok 2", rekao je Šreder na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

"Ako se pogleda način na koji predsednik (SAD-a) promoviše sankcije, jasno je da je u pitanju prodaja američkog tečnog prirodnog gasa (TPG) na evropskom tržištu bez obzira na to da li njihovi standardi ispunjavaju zahteve evropskih pogona za preradu gasa", dodao je on.

Šreder je, kako prenosi agencija Tas s, izrazio nadu da će Evropska unija (EU) biti u stanju da se odupre SAD-u i zaštiti projekat.

"SAD nam demonstriraju nove primere arogancije i manipulisanja, ali njihove akcije neće ostati bez odgovora. Nadamo se da će EU 'imati petlju' da zadrži opredeljenje za ovaj projekat i da neće slediti američku liniju", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Evropi je potreban taj projekat ne samo sa stanovišta energetske sigurnosti, već i zbog generisanja većeg zapošljavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: