I Kina i Japan i EU u čudu: Šta to Tramp radi?

Kina, Japan i Evropska unija osudili su u četvrtak odluku Trampove administracije da razmotri uvođenje carine na uvoz vozila i delova u SAD.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

17:51

I Kina i Japan i EU u čudu: Šta to Tramp radi?
Foto: Tanjug/AP

Predsednik Donald Tramp pozvao se na odredbu kojom je predsednik ovlašćen da ograniči uvoz i nametne neograničene tarife u interesu nacionalne bezbednosti.

Ovaj potez se posmatra pokušajem da SAD poprave svoj položaj u zaglavljenim pregovorima s Kanadom i Meksikom o Sporazumu o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi.

Meksiko je najveći izvoznik putničkih vozila i lakih kamiona u SAD, a slede Japan, Kanada, Nemačka i Južna Koreja.

Japanski ministar privrede Hirošige Seko je rekao da će Japan koji sa 40 odsto učestvuje u američkom uvozu vozila, nastaviti da podseća SAD da sve trgovinske mere moraju biti u skladu s pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Ako se preduzme takva mera kakvu je nagovestila Trampova vlada, "to bi bila izuzetno dalekosežna trgovinska sankcija koja bi dovela u krizu svetsko tržište", rekao je Seko i dodao da je Japan "krajnje zabirnut".

Nemačko industrijsko udruženje je navelo da će auto-tarife biti "provokacija" i "još jedan gadan udarac ekonomskim odnosima" sa Sjedinjenim Državama.

Evropska komisija je navela da bi to bilo protiv pravila globalne trgovine.

Portparol kineskog Ministarstva trgovine Gao Feng rekao je novinarima da bi zloupotreba odredbe o interesima bezbednosti SAD mogla da "ugrozi multilateralni trgovinski sistem i poremeti medjunarodnu trgovinu".

"Kina će vema pažljivo pratiti američko razmatranje te mere, sveobuhvatno proceniti njen mogući uticaj i čvrsto braniti svoja legitimna prava i interese", rekao je Gao na konferenciji za novinare.

Kako navodi AP, Tramp je predložio da nove tarife bude od 20 do 25 odsto na uvoz automobila.

Džon Bozela, direktor medjunarodne grupa proizvodjača automobila "Global automejkers", iz Vašingtona, rekao je da "američka auto-industrija cveta i raste. Trinaest kompanija u Americi, a uskoro će ih biti 14, prošle godine je proizvelo skoro 12 miliona automobila. Koliko znamo, ni jedna od njih ne traži takvu zaštitu. Taj put neizbežno vodi u sužavanje izbora na tržištu i do poskupljenja automobila i kamiona u Americi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: