"EU će 'čuvati' tranzit ruskog gasa preko Ukrajine"

Zvanični Brisel će se zalagati za očuvanje dugoročnog i komercijalno održivog tranzita ruskog gasa preko Ukrajine do zemalja članica EU.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

15:49

(Foto: Thinkstock)

Brisel će se zalagati i nakon što aktuelni ugovor 2019. godine istekne, izjavio je potpredsednik Evropske komisije zadužen za Energetsku uniju Maroš Šefčovič.

EU je, takođe, pozvala Moskvu i Kijev na novu rundu trilateralnih pregovora o tranzitu gasa na nivou ministara, koja bi mogla da bude održana u narednih nekoliko nedelja, navodi se u njegovom saopštenju koje je objavila Evropska komisija.

"Konstruktivna i stabilna saradnja između Rusije i Ukrajine na polju energetike je od ključnog značaja za Evropsku uniju. U tom kontekstu, uvek sam naglašavao potrebu za nastavkom dugoročnog tranzita ruskog gasa preko Ukrajine do EU i to na jedan pouzdan i komercijalno održiv način", navodi se u saopštenju.

Šefčovič je izrazio uverenje da će predstavnici ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogasa prisustvovati narednom sastanku o gasu, koji bi, kako kaže, trebalo da se fokusira na budućnost tranzita gasa preko Ukrajine, obim isporuka i cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: