EU upozorava: Morate nastaviti da smanjujete dug

Dolazeća italijanska vlada bi trebalo da ima za cilj smanjenje visokog javnog duga, saopštila je Evropska komisija.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.05.2018.

14:14

EU upozorava: Morate nastaviti da smanjujete dug
Foto: Thinkstock

Oni su istovremeno upozorili na rizik od mogućeg prelivanja finansijske nestabilnosti u toj zemlji na čitavu evrozonu.

"S obzirom na njen sistemski značaj, Italija je izvor potencijalnih ozbiljnih domino efekata na ostatak evrozone", navodi se u godišnjim ekonomskim preporukama Evropske komisije članicama EU, među kojima je i Italija.

"Italija mora da nastavi sa smanjenjem javnog duga, koji je zaista drugi najveći u EU posle Grčke", izjavio je potpredsednik EK Valdis Dombrovskis, a prenosi agencija AP, uz podsećanje da je javni dug Italije trenutno iznad 130 odsto BDP-a.

Dombrovskis je takođe preporučio Italiji smanjenje strukturnog budžetskog deficita naredne godine za 0,6 procentnih poena.

Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi ističe da je važno da Italija ima kredibilnu politiku duga.

Pregovori u Rimu o formiranju nove vlade, sačinjene od populističkih i evroskeptičnih stranaka, povećali su zabrinutost u Briselu i u ostatku Unije povodom najavljenih budućih mera u toj zemlji, jer je nova vlada najavila povećanje javne potrošnje i odricanje od mera štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: