EK upozorava: Najgori ste posle Grčke, vodite računa

Evropska komisije upozorila je danas novu italijansku vladu da vodi racionalnu budžetsku poliitiku jer je jedna od zemalja zone evra koje imaju veliki javni dug

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2018.

14:07

EK upozorava: Najgori ste posle Grčke, vodite računa
Foto: Thinkstock

"Evropska komisija se u načelu ne meša u nacionalnu politiku. Međutim, za nas je važno da nova italijanska vlada ima odgovornu budžetsku politiku", izjavio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis u intervjuu nemačkom listu Handelsblat.

Prema njegovim rečima, Italija ima najveći javni dug u zoni evra posle Grčke.

Stranke Pokret pet zvezdica i Liga, predložile su pravnika đuzepea Kontea (54 godine), za mandatara za sastav nove italijanske vlade.

U Evropskoj uniji se strahuje da bi nova populistička italijanska vlada svojim programom odbacivanja "stezanja kaiša" i ulaganja u rast privrede i po cenu povećanja ionako ogromnog javnog duga i budžetskog deficita, mogla ozbiljno uzdrmati zonu evra i celu Uniju.

Sa dolaskom novog premijera koalicione vlade Lige i Pokreta pet zvezda Đuzepea Konte otvorila bi se mnoga pitanja ostanka Italije u zoni evra.

Koliko će dugo trajati vlada, hoće li Italija napustiti evrozonu, kako će reagovati finansijska tržišta, samo su neka od pitanja koja se postavljaju nakon što su Liga i Pokret pet zvezda (M5S), posle 10 dana pregovora, predsedniku Italije predstavili Kontea, zajedničkog kandidata za premijera koalicione vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: