Kina zadovoljna: Nikada nismo hteli tenzije

Kineska vlada pohvalila je značajno labavljenje trgovinskih tenzija na relaciji Kina-SAD.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.05.2018.

19:05

Kina zadovoljna: Nikada nismo hteli tenzije
Foto: Thinkstock

Oni su poručili i da je postignuti dogovor o suspendovanju kaznenih tarifa u interesu obe države.

"Kina nikada nije ni želela bilo kakve tenzije između Pekinga i Vašingtona, ni na planu trgovine ni u drugim oblastima", izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang, a prenosi agencija Rojters.

List "Čajna dejli", koji odražava stavove zvaničnog Pekinga, preneo je da svi sada mogu da odahnu, jer su se pregovori dve strane pokazali kao "pozitivni, pragmatični, konstruktivni i produktivni".

Tokom prve runde pregovora u Pekingu početkom ovog meseca, SAD su tražile od Kine da smanji suficit u trgovini sa SAD za 200 milijardi dolara. Međutim, nikakva cifra nije pomenuta u zajedničkom saopštenju dve države objavljenom minulog vikenda.

Američki ministar finansija Stiven Menučin izjavio je juče da SAD i Kina "zamrzavaju trgovinski rat" posle dvodnevnih pregovora u kojima je, kaže, postignut značajan napredak.

Menučin je rekao da je američki tim dobio izvestan broj obećanja o okviru za smanjenje deficita tokom vremena, uključujući udvostručenje otkupa američkih energetskih proizvoda, prenosi AP.

S obzirom na ovaj napredak, rekao je Mnučin za Foks njuz, administracija predsednika SAD Donalda Trampa saglasila se da zamrzne najavljene kaznene tarife.

Administracija predsednika Trampa zapretila je ranije uvođenjem carina na uvoz kineske robe u vrednosti do 150 milijardi dolara kako bi kaznila Peking koji, kako tvrde, uslovljava američke kompanije da predaju tehnologiju u zamenu za pristup kineskom tržištu. Kina je odgovorila najavom kontramera na uvoz robe iz SAD-a u iznosu 50 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: