Rusi imaju svetsko čudo - neviđena nuklerka do sada VIDEO

Rusija je predstavila da prvu ploveću nuklearnu centralu na svetu na ceremoniji u severnoj luci Murmansk.

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 20.05.2018.

12:33

Rusi imaju svetsko čudo - neviđena nuklerka do sada VIDEO
Foto: YouTube Screenshot

Taj projekt treba da omogući napajanje udaljenih oblasti u Rusiji, ali zabrinjava ekološke organizacije, javlja AFP

Centrala "Akademik Lomonosov", sagrađena u Sankt Peterburgu, privezana je danas u luci Murmansk i predstavljena novinarima. Treba da se napuni nuklearnim gorivom pre nego što ode na svoju krajnju destinaciju, udaljenu oblast u istočnom Sibiru.

Ova barža od 21.000 tona koja nema motor biće odvučena na leto 2019. godine do luke Pevek u autonomnoj oblasti Čukotki, na ruskom Dalekom istoku.

Centralu je sagradila ruska javna kompanija Rosatom. Taj masivni ploveći blok dug 144 metara i širok 30 metara ima dva reaktora kapaciteta od po 35 megavata ; (u odnosu na više od 1.000 megavata koliko imaju reaktori nove generacije), slične onim koji se koriste u ledolomcima.

Ona će tako moći strujom da napaja lokalno stanovništvo, ali pre svega naftne platforme u toj zoni gde Rusija želi da razvije proizvodnju nafte. Zameniće ;jednu nuklearnu centralu i jednu centralu na ugalj koje su zastarele.

"Ploveće nuklearne centrale omogućiće napajanje strujom i toplotom najudaljenije oblasti, čime podržavaju trajni rast i razvoj", rekao je Vitalij Trutnev, zadužen za izgradnju i upotrebu plutajućih nuklearnih centrala u Rosatomu. On je rekao da bi gotovo 50.000 tona ugljen dioksida moglo da bude ušteđeno svake godine.

Barža je prvobitno trebalo da bude napunjena nuklearnim gorivom u Sankt Peterburgu i tako napunjena da prođe kroz vode blizu evropskih zemalja. To je izazvalo zabrinutost nevladinih organizacija i priobalnih zemalja, posebno skandinavskih, i zato je odlučeno da se napuni u Murmansku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: