Totalni preokret: Kina sada "značajno uvećava" sa SAD

Kina je prihvatila da "značajno uveća" kupovinu američke robe i usluga, navodi se u zajedničkoj izjavi posle trgovinskih razgovora dve ekonomske sile.

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 20.05.2018.

10:24

Totalni preokret: Kina sada
Foto: Thinkstock

Ove dve sile pokušavaju da smanje trgovinske tenzije.

Takođe, usaglašeno je i "značajno povećanje" američkog izvoza poljoprivrednih i energetskih proizvoda, kao i veći napori za povećanje trgovine proizvodima i uslugama.

U izjavi nije navedeno za koliko će Kina povećati kupovinu američkih proizvoda.

Takođe, nije rečeno ni da li su razgovori doveli do napretka u smirivanju trgovinskih sukoba dve najveće svetske ekonomije. Vašington i Peking su pretili milijardama dolara kaznenih taksi.

U izjavi se navodi da su se dve zemlje saglasile o potrebi za "efikasnim merama" za smanjenje američkog trgovinskog deficita i jačanju saradnje u zaštiti intelektualne svojine.

Jedan od ciljeva vlade predsednika Donalda Trampa je da navede Kinu na korake koji bi smanjili deficit SAD u trgovini s Kinom za najmanje 200 milijardi dolara do kraja 2020.

Razgovore je s kineske strane vodio vicepremijer Lie He, dok su SAD predstavljali, pored ostalih, ministar finansija Stiven Mnučin, ministar trgovine Vilbur Ros i trgovinski izaslanik Robert Lajthajzer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: