Napokon korak ka gasovodu: Srbija i Bugarska odlučne

Bugarska i Srbija potvrdile su svoju odlučnost da izgrade interkonektor za prirodni gas, tako da bi mogao da počne da radi najkasnije do maja 2022. godine.

Svet

Izvor: B92

Petak, 18.05.2018.

09:23

Napokon korak ka gasovodu: Srbija i Bugarska odlučne
Foto: Thinkstock

U tu svrhu dve zemlje su potpisale zejedničku deklaraciju.

U deklaraciji, potpisanoj u okviru samita EU - Zapadni Balkan, navodi se da se obe zemlje obavezuju da osnuju zajedničku radnu grupu za kontrolu svake faze projekta i raspravljaju o svim pitanjima koja se mogu pojaviti, prenosi BTA.

Kako se navodi, potpisivanje deklaracije je još jedan korak ka implementaciji interkonektor projekta Srbije i Bugarske, i urađen je u skladu sa prioritetima bugarske vlade u oblasti energetike.

Bugarska je takođe izrazila svoju nameru da, uz saglasnost Evropske komisije, odobri da nacionalni transmisioni operater "Bulgartransgas" bude nosilac projekta budućeg gasovoda na bugarskoj teritoriji.

Dokument su potpisali bugarska ministarka Temenuška Petkova i ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić u prisustvu predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, predsednika Evropske komisije Zzan Klod Junkera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bugarskog premijera Bojka Borisova, saopštilo je bugarsko Ministarstvo energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: