"Cilj da do 2020. stignemo EU - Srbija pokrivena 100%"

Sofija -- Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Sofiji govorila o digitalnoj transformaciji i razvoju regiona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima
Foto: Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima

Od oktobra 2016. godine, Brnabić je član grupe "Novi lideri za Evropu" Svetskog ekonomskog foruma koju čine mladi političari i donosioci odluka iz više evropskih zemalja. Kao prvi predstavnik Srbije, Brnabić je predsedavala radnoj grupi Svetskog ekonomskog foruma koja je analizirala pitanja migracije i granica. Kao jedini premijer iz regiona, učestvovala je u izradi izveštaja Svetskog ekonomskog foruma "Obnova Evrope" koji je predstavljen na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u januaru ove godine, a u kojem je pripremala deo koji se odnosi na migracije i granice.

Brnabić je na sastanku Svetskog ekonomskog foruma "Strateški dijalog za Zapadni Balkan" otvorila drugi panel "U susret budućnosti izgradnjom digitalnog ekosistema" na kojem je govorila o digitalnoj transformaciji i razvoju regiona.

Branbić je istakla da digitalizacija podstiče kreativnost, inovacije, inkluziju i modernizaciju društava, kao i da je proces digitalizacije šansa za zemlje u razvoju da uhvate korak sa tehnološki razvijenim zemljama i smanje jaz u tehnologijama i načinu poslovanja.

"Posebno želim da naglasim da je digitalizacija način da unapredimo standarde i kvalitet života svih gradjana regiona. Digitalna transformacija menja način poslovanja, podiže efikasnost i kreira novu, dodatu vrednost u svim oblastima života i rada", navela je Brnabić.

Digitalna agenda za Zapadni Balkan, dodala je ona, omogućiće smanjenje troškova rominga, veću pokrivenost "broadband" odnosno širokopojasnom mrežom i izgradnju eUprave i drugih elektronskih usluga.

"Elektronska infrastruktura podjednako je važna kao i putna i železnička infrastruktura i zato je njeno jačanje jedan od prioriteta Srbije", istakla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je cilj Srbije da do 2020. godine dostignemo standarde EU i da imamo 100 odsto pokrivenost teritorije tom mrežom.

"Digitalizacija nije samo IT - ona je ključ za pokretanje preduzetničke kulture i dalji razvoj poslovanja", naglasila je Brnabić i dodala da je IKT sektor jedan od najbrže rastućih sektora u Srbiji sa više od 10 odsto godišnje, te da doprinosi BDP-u oko pet odsto, dok je rast izvoza softvera 20 odsto godišnje.

Predsednica Vlade rekla je i da je digitalizacija važan alat u smanjenju birokratije, povećanju efikasnosti i promeni fokusa ka korisnicima usluga, što bi značilo javne usluge u službi gradjana, a za privredu rasterećenje od nepotrebnih i suvišnih procedura koji otežavaju poslovanje.

"Zato je cilj Vlade Srbije da pečat pošalje u istoriju", naglasila je Brnabić.

Ona je na kraju izglaganja navela da Srbiju danas prepoznaju po kompanijama kao što su Nordeus, Seven Bridžis i novosadski institut Biosens i istakla da je ponosna na ove i druge domaće kompanije i institucije koji su postali svetski poznati IT brendovi.

Predsednica Vlade govoriće sutra na "Bečkom ekonomskom forumu" u Sofiji, na kojem učestvuju premijeri Zapadnog Balkana i predstavnici ekonomskih institucija, koji će razgovarati o aktuelnim ekonomskim temama u regionu.

Vesti

strana 1 od 169 idi na stranu