Prete im, osim Krima ljuti ih još jedan potez Rusa

Berlin -- Američki zvaničnici upozorili su da bi projekat gasovoda između Rusije i Nemačke mogao da se suoči sa američkim sankcijama iz bezbednosnih razloga.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako su naveli, SAD čine sve da zaustave taj projekat.

Visoka zvaničnica Stejt departmenta Sandra Oudkirk kaže da se SAD protive gasovodu Severni tok 2, jer bi on mogao da poveća "maligni uticaj" Rusije u Evropi, prenosi AP.

Oudkirk, koja je zamenica pomoćnika državnog sekretara, rekla je da bi taj gasovod preusmerio gas iz Ukrajine, koja zavisi od tranzitnih taksi, i mogao da bi Rusija preko njega mogla da instalira nadzornu opremu u Baltickom moru.

Ona je novinarima u Berlinu rekla da SAD čine sve što mogu da zaustave projekat, i da je Kongres dao administraciji ovlašćenja da uvedu sankcije u vezi sa projektima gasovoda.

Svaki projekat gasovoda nosi povećani rizik od sankcija, zaključila je ona.

Podsetimo, ceremonija otvaranja drumskog dela Krimskog mosta, koju je predvodio ruski predsednik Vladimir Putin, izazvala je kritike Zapada.

Rusija je odgovorila Zapadu na kritike zbog otvaranja Krimskog mosta, ističući da ne traži bilo kakvu dozvolu za izgradnju infrastrukture na njenoj teritoriji.

Štaviše,Rusija na drugom kraju poluostrva – u Sevastopolju, uveliko se gradi drugi "projekat veka“.

Vesti

strana 1 od 169 idi na stranu