Zabrinutost, strahovanje...., sve se preokrenulo za tren

Kurs evra se na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko od najnižeg nivoa u pet meseci.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2018.

18:06

Zabrinutost, strahovanje...., sve se preokrenulo za tren
Foto: Thinkstock

Ulagače brine razvoj političke situacije u Italiji, dok dolaru i dalje podršku pruža rast prinosa na državne obveznice, navodi Hina, prenosi Seebiz.

Evrom se jutros trgovalo po 1,1795 dolara, što znači da mu je cena skliznula blagih 0,1 odsto u poređenju sa završetkom trgovanja dan ranije. Zadržao se ipak nešto iznad najnižih nivoa u ovoj godini, od 1,1763 dolara, na koje je skliznuo u jednom trenutku u jučerašnjem trgovanju.

Dolarski indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, ostao je pak nepromenjen u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 93,373 boda, ispod najviših ovogodišnjih nivoa.

Pažnju ulagača, kad je o evru reč, i dalje pleni politička situacija u Italiji, gde dve populističke stranke, Pokret 5 zvezda i Liga, pregovaraju o koaliciji kako bi formirale vladu 10 nedelja nakon što su održani parlamentarni izbori.

Pritiske na slabljenje evra izazvali su najnoviji napisi u italijanskim medijima da bi prema koalicionom programu dve populističke stranke od Evropske centralne banke (ECB) mogle tražiti oprost 250 milijardi evra dugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: