Zabrinutost, strahovanje...., sve se preokrenulo za tren

Kurs evra se na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko od najnižeg nivoa u pet meseci.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ulagače brine razvoj političke situacije u Italiji, dok dolaru i dalje podršku pruža rast prinosa na državne obveznice, navodi Hina, prenosi Seebiz.

Evrom se jutros trgovalo po 1,1795 dolara, što znači da mu je cena skliznula blagih 0,1 odsto u poređenju sa završetkom trgovanja dan ranije. Zadržao se ipak nešto iznad najnižih nivoa u ovoj godini, od 1,1763 dolara, na koje je skliznuo u jednom trenutku u jučerašnjem trgovanju.

Dolarski indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, ostao je pak nepromenjen u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 93,373 boda, ispod najviših ovogodišnjih nivoa.

Pažnju ulagača, kad je o evru reč, i dalje pleni politička situacija u Italiji, gde dve populističke stranke, Pokret 5 zvezda i Liga, pregovaraju o koaliciji kako bi formirale vladu 10 nedelja nakon što su održani parlamentarni izbori.

Pritiske na slabljenje evra izazvali su najnoviji napisi u italijanskim medijima da bi prema koalicionom programu dve populističke stranke od Evropske centralne banke (ECB) mogle tražiti oprost 250 milijardi evra dugova.

Vesti

strana 1 od 169 idi na stranu