Hladan tuš ili vrelo ime - zaokret naftnog diva

Najveća norveška naftna kompanija Statoil zvanično je promenila ime, i od juče nosi naziv Ekvinor.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Kompanija time želi da naglasi svoj zaokret u poslovanju na obnovljive izvore energije.

Promena imena koja je predložena u martu a usvojena u utorak na Generalnoj skupštini akvionara omogućava kompaniji da se distancira, bar svojim imenom, od norveške države koja poseduje 67 odsto vlasničkog udela, i od nafte, prenose norveški mediji.

Naziv Ekvinor je kombinacija pojmova "vlasništvo" (equity) i "ravnoteža" (equilibrium) i oznake geografskog porekla za Norvešku (nor).

Osnovana 1972. godine kako bi upravljala velikim norveškim naftnim poljima, kompanija - koja je listirana na berzama u Oslu i NJujorku - sada je aktivna u sektoru obnovljivih izvora energije, uključujući i vetroelektrane na obali Velike Britanije.

Ova poslovna grupa namerava da uloži 15 do 20 posto svojih investicija u "nova energetska rešenja" do 2030..

Vest o promeni imena naišla je na hladan prijem kod ekoloških aktivista koji su zabrinuti zbog globalnog zagrevanja i optužuju kompaniju za "zelenu mimikriju".

“Promena imena Statoil kako bi se privukli mladi talenti neće biti dovoljna sve dok Ekvinor vrši istraživanja u osetljivim oblastima, kao što su Arktik i Veliki australijski zaliv", napisao je na Tviteru lider norveškog Grinpisa Truls Gulovsen.

Vesti

strana 1 od 169 idi na stranu