Putin razbesneo Zapad, i ne planira da se zaustavi FOTO/VIDEO

Ceremonija otvaranja drumskog dela Krimskog mosta, koju je predvodio ruski predsednik Vladimir Putin, izazvala je kritike Zapada.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.05.2018.

18:14

Putin razbesneo Zapad, i ne planira da se zaustavi FOTO/VIDEO
Foto: Getty images

Prema tvrdnjama portparola Evropske službe za spoljne poslove, most predstavlja "još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", prenosi Rojters.

"Evropska unija nastavlja da osuđuje nelegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja, koju je počinila Rusija, i neće priznati ovo kršenje međunarodnog prava", navedeno je u saopštenju.

Kritikama se pridružio i portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je rekao da Francuska osuđuje izgradnju Krimskog mosta, "koji uskraćuje Ukrajini pun pristup i korišćenje njenih međunarodno priznatih teritorijalnih voda".

Putin je otvorio drumski deo Krimskog mosta i poručio da ne sumnja da će traka za kamione preko mosta, koji povezuje Rusiju s Krimom, biti otvorena na jesen, a železnička pruga 2019. godine.

Ruski predsednik seo je za volan u kamionu "kamaz" kako bi predvodio konvoj od 35 vozila preko 19 kilometara dugog mosta ka primorskom gradu Kerč, na Krimu.

Putin je dan otvaranja Krimskog mosta nazvao istorijskim i čestitao građevincima na završetku izgradnje objekta.

Sputnjik napominje da je most povezao Krim sa Krasnodarskim krajem i tako postao najduži u Evropi.

Na objektu je radila cela zemlja, a Putin je rekao da će država i dalje izvoditi po celoj zemlji projekte poput Krimskog mosta.

Krimski most će od sutra biti otvoren za automobile i javni prevoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: