Prva žrtva Trampovog sukoba s Kinom - pao ZTE

Kineska telekomunikaciona kompanija ZTE stopirala je glavne poslove nakon što su joj vlasti SAD-a uskratile pristup američkim dobavljačima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/PAUL BUCK
Foto: Epa/PAUL BUCK

Sve to pošto predsednik Donald Tramp pojačava pritisak zbog trgovinskog i tehnološkog spora s Pekingom.

"Glavne poslovne aktivnosti kompanije su prekinute", što je rezultat prošlomesečne odluke američkog Ministarstva trgovine o "otkazivanju porudžbina", saopšteno je danas iz ZTE-a, prenosi agencija AP.

Ministarstvo trgovine SAD-a uvelo je sedmogodišnju zabranu prodaje komponenti ZTE-u jer je otkriveno da je kineska firma izvozila telekomunikacione uređaje u Iran i Severnu Koreju čime je kršila američke sankcije prema tim zemljama.

Kompanija ZTE, glavni isporučilac telekomunikacionih mreža i pametnih telefona sa sedištem u južnoj Kini, upozorila je ranije da ova zabrana ugrožava njen opstanak pošto nema pristup američkim dobavljačima ključnih tehnologija i komponenti kao što su mikročipovi.

Do zabrane je došlo usled pogoršanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine u čijem je središtu spor zbog intelektualne svojine u oblasti tehnologije, mada slučaj ZTE-a datira iz vremena pre nego što je predsednik Tramp preuzeo dužnost u januaru 2017.

ZTE je naveo u saopštenju, objavljenom na berzi u Hong Kongu, da kompanija "održava dovoljno gotovine i strogo se pridržava svojih komercijalnih obaveza u skladu sa zakonima i propisima".

"Kompanija i povezane strane aktivno komuniciraju sa nadležnim ministarstvima američke vlade kako bi olakšali izmenu ili ukidanje uredbe o otkazivanju porudžbina i omogućili pozitivan ishod u rešavanju ovog problema", dodaje se u saopštenju.

ZTE je nedavno uputio zahtev Kancelariji za industriju i bezbednost američkog Ministarstva za trgovinu da suspenduje zabranu, pruživši dodatne informacije kao podršku rešavanju ovog spora. Kompanija je platila novčanu kaznu zbog kršenja američkog embarga u iznosu od 1,2 milijarde dolara, ali nije kaznila zaposlene umešane u ovaj slučaj već im je umesto toga isplatila bonuse, navodi AP. ZTE ima više od 70.000 zaposlenih i snabdeva mrežama ili opremom neke od najvećih svetskih telekomunikacionih kompanija.

Svet

strana 1 od 169 idi na stranu