Najveći naftni div napravio presedan: Po prvi put...

Rijad -- Najveći svetski izvoznik sirove nafte, Saudi Aramko, imenovao je prvu ženu izvršnog direktora u svoj Upravni odbor.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Rečč je o Amerikanki Lin Elzenhans koja je postala novih član borda direktora.

Kompanija u državnom vlasništvu je ovu odluku, koja predstavlja svojevrsnu prekretnicu u istoriji Aramka, objavila juče, poželevši dobrodošlicu bivšoj predsednici i glavnoj izvršnoj direktorki američke naftne kompanije Sunoko u novi petočlani odbor, prenosi Raša tudej.

Pored nje, u Upravnom odboru će biti sudijski ministri finansija Mohamed Al-DŽadan i ekonomije Mohamed Al-Tuvaidžri, zatim Piter Čela, bivši predsednik i izvršni direktor kompanije Ševron Filips Kemikal, i Endrju Liveris, izvršni direktor kompanije Dau Kemikal.

Do imenovanje Elzenhansove dolazi pošto je konzervativna kraljevina pokrenula niz reformi u raznim oblastima, između ostalog i u pogledu ublažavanja ograničenja za učešće žena u javnom i poslovnom životu.

Reforme koje je inicirao saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman, prvi put omogućavaju ženama da prisustvuju sportskim događajima, da konkurišu za posao u saobraćajnoj policiji i kontroli letenja, i da započnu sopstveni biznis bez dozvole muškog staratelja. Od juna ove godine, ženama u Saudijskoj Arabiji će biti dozvoljeno i da voze automobile.

Krucijalni zaokret u pogledu rodne ravnopravnosti u ovoj islamskoj državi bio je prošle godine, kada je Saudijska berza (Tadavul) za svog predsedavajućeg imenovala Saru Al-Suhaimi.

strana 1 od 183 idi na stranu