"Rat" sa SAD već usporava Kinu

Aktivnost u kineskom industrijskom sektoru usporila je u aprilu, zbog pada izvoznih narudžbina prouzrokovanog kinesko-američkim trgovinskim sporom.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2018.

14:08

Foto: Thinkstock

Zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) za kineski fabrički sektor pao je u aprilu na 51,4 poena sa martovskih 51,5 poena, ali se zadržao iznad granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada industrijske aktivnosti, prenosi agencija Rojters.

Analitičari koje je anketirala ta britanska agencija predviđali su blago usporavanje na 51,3 poena.

"Uslužni sektor je, međutim, pokazao stabilan razvoj", navodi se u saopštenju kineskog Nacionalnog biroa za statistiku, i dodaje da je PMI za uslužni sektor porastao na 54,8 poena sa martovskih 54,6 poena, čime je nastavljena solidna aktivnost u tom sektoru.

Najnoviji podaci dolaze u uslovima trgovinskih tenzija na relaciji Vašington-Peking, koje će ove nedelje ponovo izbiti u prvi plan jer američki ministar finansija Stiven Menučin sa svojom delegacijom dolazi u posetu Pekingu kako bi razgovarao o otklanjanju pretnji po ekonomske odnose dve najveće svetske ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: