Idealan biznis: Sve se prodaje kao alva

Venčanje britanskog princa Harija i Megan Markl biće biznis vredan najmanje pola milijarde funti.

Izvor: Dojče vele
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Turizam, suveniri, restorani… mnogi žive od kraljevskog hajpa. To se posebno vidi u Vindzoru, gde se očekuju mase turista.

Gardisti u skerletnim mundirima marširaju pred Vindzorskim zamkom. Pod ogromnim kapama se jedva vide oči. Sjaj njihovih čizama uklapa se uz svečane trube orkestra. U svoj toj raskoši i pompi posmatrač bi prvo pomislio: ovo je vekovna tradicija. Ali ne treba biti blesav. To je danas više biznis nego tradicija.

„To je fabrika našeg grada“, kaže Filip Biknel, član Gradskog veća u Vindzoru nadomak Londona. „Sve se vrti oko kraljevske porodice ovde“, priča on za Dojče vele.

Sedam miliona turista godišnje dođe u varoš samo zato što u njemu obitavaju britanski monarsi. Zamak u Vindzoru je najveći na svetu u kojem neko zapravo živi. Na dan kada se tamo budu venčali britanski princ Hari i bivša američka glumica Megan Markl, 19. maja, biće barem sto hiljada ljudi.

Za Biknela to pre svega znači da stižu dolari. „Amerikanci su vrlo srećni što će konačno njihova krv dospeti u kraljevsku porodicu“, kaže većnik.

"Izgledaju tako srećno, zar ne?"

Naravno, Megan Markl nije prva Amerikanka u vezi sa nekim monarhom. Pre osam decenija se Volis Simpson udala za kralja Edvarda VII, ali tek nakon što je on zbog nje napustio presto. Zbog tih okolnosti u Britaniji nije zgodno podsećati na slučaj. A i koga sada to zanima? – Treba zaraditi što više para od sledeće Amerikanke i njenog venačanja.

U prodavnici suvenira „Kralj i kraljica“ se sve što ima veze sa Harijem i Megan prodaje kao alva. Magneti za frižidere, majice, peškiri i šolje sa likom srećnog para koštaju najmanje petnaestak funti. Maragaret Tajler cunja radnjom u potrazi za džidža-bidžama.

„Imam ih već deset hiljada.“ Stvarno? „Da, kod kuće. Gotovo ne mogu da prođem od njih. Osim toga imam sofu, televizor, malu kuhinju, ništa više.“ Margaret kroz smeh kaže da je nešto poput monarhiste, zapravo više fana. Sa velikim nestrpljenjem čeka kraljevsko venčanje. Već je spremila blejzer u koloritu zastave Ujedinjenog kraljevstva i dve velike zastave.

„Samo hoćemo da ih vidimo. Izgledaju tako srećno, zar ne?“, kaže ona uz oduševljenje koje je teško opisati rečima. „Hari izgleda spektakularno. Kada je njegova majka stradala, on je bio mali dečak koji hoda za kovčegom na sahrani. Tada je pomalo postao svačiji sin, zar ne?“

Tu vrstu oduševljenja trgovci žele da iskoriste do kraja. Trenutno rade prekovremeno i mahom bez zvaničnog odobrenja kraljevske porodice. Nastala je poplava kičastih proizvoda, među kojima su neki zbilja bizarni. Recimo pahuljice za doručak „Hari i Megan“ i kondom „krunskih dragulja“.

strana 1 od 183 idi na stranu