"Grčka oblikovala Evropu, nezamislivo da nije tu"

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker razgovarao je u Atini sa grčkim zvaničnicima o planiranim fiskalnim reformama u toj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2018.

15:19

Foto: Thinkstock

Reč je o aktivnostima nakon izlaska Grčke iz programa međunarodne pomoći za nekoliko meseci.

Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa obećala je zajmodavcima da će nastaviti s privatizacijom infrastrukture i drakonskim kontrolama potrošnje nakon završetka programa krajem avgusta, u zamenu za povoljnije uslove otplate dugova, izveštava agencija AP.

Ističući da je Grčka umnogome oblikovala sudbinu Evrope, Junker je rekao da mu je "zato bilo nezamislivo da Grčka napusti evrozonu".

"To je bio moj stav kao šefa evrogrupe i predsednika Evropske komisije", rekao je on, dodajući da predviđa da će Grčka izaći iz programa finansijske pomoći bez sklapanja bilo kakvog aranžmana o kreditnoj liniji iz predostrožnosti.

Dostignuća Grčke, koja je sprovela široke reforme u zamenu za spasilački paket, ocenio je "odličnim".

"Želimo da uložimo sve napore kako bismo obezbedili da izlazak Grčke iz programa finansijske pomoći bude čist i da ne bude nikakve kreditne linije iz predostrožnosti", poručio je Junker nakon sastanka sa Ciprasom.

Grčki premijer je rekao Junkeru da u Atinu dolazi u vrlo važnom trenutku i da svi znaju da je njihova saradnja vrlo konstruktivna.

Do posete šefa Evropske komisije Grčkoj došlo je samo dan uoči sastanka ministara finansija evrozone u Sofiji, na kojem će ministar finansija Euklid Cakalotos predstaviti grčke planove za period nakon završetka spasilačkog programa.

Junker se prethodno sastao sa predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, kom je rekao da Grčku smatra "svojom drugom zemljom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: