Merkel i Makron imaju plan - veliki pritisak na Trampa

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron će ove nedelje izvršiti pritisak na predsednika SAD Donalda Trampa.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

17:56

Merkel i Makron imaju plan - veliki pritisak na Trampa
Foto: Thinkstock

Cilj je da Tramp trajno izuzme EU od američkih carina na uvoz čelika i aluminijuma, izjavila je evropska komesarka za trgovinska pitanja Sesilija Malmstrem.

Ako kaznene carine ipak budu uvedene, EU će, kako dodaje, biti spremna na uzvratne mere, prenosi agencija AP.

"Očekujemo bezuslovno i trajno izuzeće", istakla je komesarka.

Makron danas počinje trodnevnu posetu Vašingtonu, a Merkelova putuje u četvrtak.

Malmstremova se osvrnula i na novi trgovinski sporazum EU sa Meksikom, koji je, kako kaže, signal ostatku sveta, ali Trampovoj administraciji.

"Preliminarni dogovor koji je postignut u subotu i koji bi trebalo da bude finalizovan ove godine, predstavlja snažan signal čitavom svetu", izjavila je Malmstrem.

On pokazuje da uprkos "usponu protekcionizma u određenim delovima sveta, mnogi od nas veruju da dobri trgovinski aranžmani mogu biti realizovani na korist potrošača i kompanija", istakla je ona.

Meksiko i Evropska unija postigli su dogovor o novom trgovinskom sporazumu kojim praktično eliminišu carine u međusobnoj trgovini.

Obiman dokument će pojednostaviti carinske procedure i ukinuti tarife na "praktično sve" proizvode kojima se trguje između zemalja članica EU i Meksika, javila je američka tv mreža Si-En-En (CNN) pozivajući se na saopštenje Evropske komisije objavljeno u subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: