Spremite se, na putnu kartu ide još jedna taksa

Popularne turističke destinacije imaju sve veće pobleme zbog prevelikog boja turista, pa je u planu naplata taksi kako bi turisti uopšte ušli u zemlju.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 22.04.2018.

13:15

Spremite se, na putnu kartu ide još jedna taksa
Foto: Thinkstock

Prvo je sa takvom praksom krneula Venecija, a sada isto najavljuje i Japan.

Japan postaje sve popularnija turistička desetinacija pa planira da uvede ulaznic eu grad, tj "odlazne takse" koje planira da primeni od početka iduće godine.

Popularno nazvana „sayonara“ uticaće ne samo na strane, već i na japanske putnike koji zemlju napuštaju brodom ili avionom.

U planu je da se taksa automatski doda na putnu kartu i iznosiće oko 800 dinara, a od nje će biti oslobođena samo deca do dve godine i putnici u tranzitu.

Kako navode, ova taksa neće uticati na broj turista, a odlična stvar je što će zarađeni novac od takse koristiti isključivo za projekte za dalji razvoj turizma u Japanu.

Tako će se dodatno popraviti tehnologija na aerodromima, a i sve kulturne atrakcije, a nacionalni parkovi će dobiti vodiče na mnogim stranim jezicima.

Japan nije jedina zemlja koja će imati ovakvu taksu. Brazil, Australija, Honduras, Jamajka, Velika Britanija i Južna Koreja već su ovako nešto uvele, a s obzirom na ideju prema kojoj će cela zarada ići za dalju promociju turzma, ova ideja i ne izgleda loše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: