Daju im da ulažu u rafineriju u zamenu za sirovu naftu

Brazilska kompanija Petrobras bliži se sporazumu da kineska korporacija Čajna Nešenel Petroleum (CNPC) investira u jednu rafineriju u zamenu za sirovu naftu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

19:08

Daju im da ulažu u rafineriju u zamenu za sirovu naftu
(Foto: Thinkstock)

To javlja Rojters pozivajući se na dva izvora upoznata s pregovorima.

Kina će tako potencijalno dobiti prvi pogon za preradu nafte u jednoj od Amerika, dodaje britanska agencija.

Petrobras može dati kineskoj državnoj firmi udeo na naftnom polju u morskom basenu Kampos, blizu obale Rio de Žaneira, pored prava na korišćenje nove rafinerije Komperh, naveli su izvori.

"Postići ćemo dogovor, ali je taj proces složen. Trebalo bi da dođemo do jednog objedinjenog rešenja", rekao je jedan od izvora, koji je tražio da ne bude imenovan jer je reč o poverljivim pregovorima.

Drugi izvor je rekao da su pregovori sa Kinezima od nedavno intenzivirani i da bi do sporazuma moglo da dođe za samo nekoliko nedelja.

Još dvoje ljudi upoznatih sa ovim dešavanjima reklo je za Rojters da je rafineriji potrebno oko 3 milijarde dolara ulaganja kako bi dostigla početni kapacitet prerade od 165.000 barela dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: