EK: Srbija šampion regiona, postignut napredak

Evropska komisija u svom je Izveštaju o napretku u procesu pristupanja EU konstatovala da je Srbija postigla "određeni napredak", najviše u ekonomiji.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.04.2018.

13:11

EK: Srbija šampion regiona, postignut napredak
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, posstigunut je napredak i u reformi javne uprave, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.

U ekonomiji je, prema izvoru Tanjuga, na jednom od sastanaka konstatovano da je "Srbija šampion u regionu", a u regionalnoj saradnji pohvaljena je njena konstruktivna uloga.

Izveštaj, koji će danas popodne biti zvanično uručen Beogradu, naglašava konstruktivnu ulogu Srbije u oblasti regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, naglašena je konstruktivna i aktivna uloga Srbije i njena posvećenost bilateralnim odnosima sa svima susedima, te naglašava da je Srbija nastavila da uspešno upravlja migrantskom i izbegličkom krizom.

Opštan ocena pripremljenosti Srbije za članstvo glasi: dobar nivo pripremljenosti u poglavljima kao što su pravo privrednih društava, pravo intelektualne svojine, nauka i istraživanje, obrazovanje i kultura i carine, dok se umeren nivo pripremljenosti zapaža u javnim nabavkama, statistici, monetarnoj politici i finansijskoj kontroli.

U borbi protiv korupcije, reformi pravosudnog sistema, borbi protiv organizovanog kriminala, rezultati su sumirani u odrednici "postignut je izvestan nivo pripremljenosti".

U tom se smislu navodi da je napredak ostvaren, recimo, izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i to u delu koji se odnosi na privredni kriminal, izmenama zakona o organizaciji državnih organa u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma, kao i zakona o zapleni i oduzimanju sredstava stecenih kriminalom.

I pravosudni sistem Srbije dostigao je izvestan nivo pripremljenosti, ocena je Evropske komisije, uz pominjanje da je u prethodnom periodu smanjen broj starih slučajeva, dok je na polju borbe protiv organizovanog kriminala taj "izvestan nivo pripremljenosti" ostvaren time što je povećan broj ljudi u Kancelariji tužioca za organizovani kriminal, kao i tužioca za visokotehnološki kriminal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: