Kinu ne plaši mogući rat, snažno rastu

Ekonomski rast Kine ostao je snažan u prvom kvartalu 2018., zahvaljujući investicijama i ubrzanoj ekspanziji elektronske trgovine

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2018.

08:59

Kinu ne plaši mogući rat, snažno rastu
Foto: Getty images

Kina je zabeležila rast uprkos narastanju trgovinskih tenzija s Vašingtonom.

Druga najveća ekonomija sveta je porasla za 6,8 odsto u prva tri meseca na godišnjem nivou, što je na nivou iz prethodnog kvartala i neznatno niže od ukupnog rasta ostvarenog u celoj prošloj godini od 6,9 procenata, pokazali su današnji podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku.

Povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) je nadmašilo zvanični cilj vlade za 2018. godinu od "oko 6,5 procenata", prenosi agencija AP.

Ekonomski analitičari, međutim, očekuju "hlađenje" rasta u 2018., pošto Peking nastoji da obuzda uspon duga pooštravanjem kontrole u sektorima prodaje nekretnina i bankarskog kreditiranja u kojima se već duže beleži pravi bum.

Promet u maloprodaji je povećan za 9,8 posto u odnosu na decembarski nivo od 9,4 procenta, dok je promet u elektronskoj trgovini skočio za 35,4 odsto, što je za 3,3 odsto više nego u prethodnom kvartalu.

Investicije u fabrike, u nekretnine i u ostalu fiksnu imovinu porasle su 7,5 odsto u odnosu na rast od 7,2 odsto u 2017. godini.

Fabrička proizvodnja je u posmatranom kvartalu uvećana za 6,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: