Pretnja Rusima: Nema uplate, idemo na sud da plenimo

Ukrajinska kompanija Naftogas će izaći pred sud kako bi pokušala da zapleni Gaspromove aktive u Evropi, kaže zamenik direktora Naftogasa Jurij Vitrenko.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2018.

09:36

Pretnja Rusima: Nema uplate, idemo na sud da plenimo
Foto: Thinkstock

Ta pretnja usledila je nakon što ruska energetska kompanija nije izvršila uplatu koju joj je naložio međunarodni arbitražni sud.

"Nama je jasno da oni ne žele da plate, tako da ćemo početi zaplenu njihovog gasa i drugih aktiva Gasproma u Evropi, ne i u Ukrajini. Izaći ćemo pred sudove u Evropi", izjavio je Vitrenko.

Dodaje, međutim, da Naftogas neće tražiti zaplenu ruskog gasa koji preko Ukrajine ide do evropskih klijenata.

"Ne želimo da stvaramo bilo kakvu vrstu političke podeljenosti ovde u EU u vezi s tim da Ukrajina nije poudzana tranzitna zemlja", ističe on.

Gasprom odbija da plati Naftogasu više od 2,5 milijardi dolara koliko mu je, prema presudi Stokholmskog arbitražnog suda, naloženo da isplati kako bi "stavio tačku" na dugotrajnu pravnu bitku između dve kompanije.

Gasprom se, međutim, žalio na presudu arbitraže i traži otkazivanje ugovora sa Ukrajinom o tranzitu gasa.

Gasprom i Naftogas Ukrajine se od juna 2014. godine sude pred Stokholmskim arbitražnim sudom, a predmet potraživanja su ugovori o snabdevanju gasom iz Rusije i njegovom tranzitu preko Ukrajine od 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: