Kina Americi: Nosite svoje đubre nazad

Kineski carinici su odbili ulazak 469 tona čvrstog otada u zemlju, čiji uzvoz nedavno već bio vraćen u Ameriku.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2018.

13:33

Kina Americi: Nosite svoje đubre nazad
(Foto: Thinkstock)

Inspektori u glavnom gradu provincije Ceđijang, u istočnoj Kini, našli su pošiljku koja se sastoji od otpadnog papira pomešanog sa delovima otpadnih metala i bocama za piće, prenose kineski mediji.

Carinski organi su tražili da đubre bude vraćeno u Ameriku što je pre moguće.

Krajem 2017. godine Kina je zabranila uvoz 24 vrste čvrstog otpada u zemlju u sklopu borbe protiv zagađenja životne sredine. Ranije je Kina bila globalni uvoznik smeća, uključujući i onog iz SAD, koje su bile jedan od najvećih dobavljača.

Kina je dugo bila „kanta za reciklažu“ na svetu, koja preradi nepunih 50 odsto svetskog izvoza otpadne plastike, papira i metala. Te godine, SAD su platile Kini 5,2 milijarde dolara za recikliranje 16 miliona tona otpada.

Velike količine prljavog otpada ili čak opasnog otpada pomešani su sa čvrstim smećem koje se koristi kao sirovina, saopštio je Peking, objašnjavajući svoju odluku Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Ovo ozbiljno zagađuje kinesku okolinu."

Inače, kako kineska privreda jača, prerada otpada postaje sve manje profitabilna, pored zagađenja koje se time stvara.

Postoje izveštaji da su nakon zabrane uvoza otpada razvijene zemlje, a posebno SAD, imale problema sa otklanjanjem smeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: