Udar EU na Sloveniju: Radili mimo Brisela, preti kazna

Evropska komisija otvorila je istragu protiv Slovenije zbog sumnji da je sanirala "Novu ljubljansku banku" (NLB) protivno pravilima i preuzetim obavezama od EU.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.04.2018.

15:31

Udar EU na Sloveniju: Radili mimo Brisela, preti kazna
Foto: Thinkstock

Osim toga, Slovenija je pod istragom i jer je, mimo dogovora sa Biselom, odustala od prodaje NLB banke, piše zagrebački "Jutarnji list".

"Rok za prodaju 50 odsto NLB-a istekao je 31. decembra 2017. Osim toga, Slovenija do 31. novembra 2017. nije predložila poverenika za prodaju inostranih društava kćeri NLB-a na Balkanu", navodi Evropska komisija, koja će Sloveniju procesuirati za kršenje odredbi ugovora EU o državnoj pomoći.

U odluci o otvaranju istrage ukazuje se na podršku koju je slovenačka vlada dala NLB-u, a za koju Brisel sumnja da je protivno pravilima Unije, i čija je ukupna vrednost milijardu i 600 miliona evra.

Ako Slovenija na kraju bude proglašena krivom za kršenje pravila o pružanju podrške u slučaju NLB-a, i ako Evropski sud kao krajnja instanca sporova Komisije i članica, tako odluči, NLB bi morala da vrati primljeni novac, što bi dovelo u pitanje njenu likvidnost.

Slovenački list Finance, povodom pokretanja istrage EK protiv Slovenije, razmatra i scenario prema kojem bi Komisija mogla narediti Ljubljani da proda i više od 50 odsto kapitala NLB-a.

Još pre pet godina EK je ocenila da su sanacijske odluke slovenačke vlade prema NLB-u oblik državne podrške, ali ih nije dovodila u pitanje jer je Slovenija opravdala potrebu sanacije banke njenom važnošću po nacionalnu privredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: