Otišlo predaleko: Vraćamo Trampu istom merom, po svaku cenu

Kina će na američki protekcionizam uzvratiti istom merom i "po svaku cenu", saopšteno je u Pekingu, prenosi agencija "Blumberg".

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.04.2018.

14:11

Otišlo predaleko: Vraćamo Trampu istom merom, po svaku cenu
(Foto: Thinkstock)

Blumberg ocenjuje da je verbalni rat između dve zemlje, zbog predloženih tarifa predsednika SAD-a Donalda Trampa na kineski uvoz - eskalirao.

"Kineska strana će uzvratiti na isti način i po svaku cenu, i odlučno će napasti, koristeći nove sveobuhvatne kontramere, kako bi čvrsto odbranila interese džave i svojih građana", navelo je kinesko Ministarstvo trgovine u saopštenju objavljenom na svojoj zvaničnoj internet stranici.

Ministarstvo je dodalo da će večeras u 20 časova održati brifing za medije u Pekingu.

Saopštenje je objavljeno nakon vesti da je Tramp sinoć dao nalog svojoj administraciji da razmotri uvođenje dodatnih tarifa na kineski uvoz u vrednosti 100 milijardi dolara, što je izazvalo novi pad akcija na američkim berzama.

Predsednik SAD-a se ovom prilikom pozvao na "nepravednu odmazdu Kine", koja je bila odgovor na Trampovu listu tarifa predloženih ranije ove nedelje, a koja se odnosi uvoz 50 milijardi dolara vredne kineske robe, podseća njujorška agencija.

Neočekivani potez Trampa preti da poništi napore vodećih američkih i kineskih trgovinskih zvaničnika koji nastoje da smire usijanu situaciju i da postignu sporazum koji bi mogao da spreči eskaliranje sukoba, ocenjuje "Blumberg".

Predstavnici američke administracije su u protekla dva dana pokušavali da umanje strah od trgovinskog rata, pri čemu je glavni ekonomski savetnik Leri Kudlou izjavio u četvrtak da bi SAD mogle i dalje da dođu do dogovora s Pekingom.

Cene evropskih akcija, američkih fjučersa i sirovina su pale nakon najnovijih pretnji Trampa, dok su prinosi na hartije od vrednosti porasli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: