Putin položio temeljac, Erdoganu novac za nuklearnu centralu

Ankara -- Ruski predsednik Vladimir Putin svečano je proglasio početak radova na izgradnji prve nuklearne centrale u Turskoj, koje finansira Rusija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Burhan Ozbilici
Foto: Tanjug/AP/Burhan Ozbilici

AP je ocenio da se veze između Rusije i Turske produbljuju više nego ikada, u trenutku kada Moskva srlja u diplomatski procep velikih razmera zbog skandala sa otrovanim kontrašpijunom, a Ankara sa zapadnim saveznicima pogoršava odnose zbog pitanja vezanih za ljudska prava i ofanzive na Kurde u Siriji. Pored nuklearne centrale, ukazuje američka agencija, dve zemlje grade i gasovod "Turski tok" kojim će se ruski gas dopremati do Turske.

Putin je doputovao u dvodnevnu posetu Ankari, a zajedno sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom proglasio je početak radova.

Putin i Erdogan su gradilište prvog postrojenja centrale Akuju, u provinciji Mersin na južnoj, mediteranskoj obali Turske gde će, kako je planirano, biti podignuta ukupno četiri postrojenja, otvorili putem video-konferencije, prenosi Tas s.

Erdogan je tokom svečanog polaganja kamena-temeljca rekao da će ta centrala zadovoljavati 10 odsto turskih potreba za električnom energijom i da je planirano da elektrana bude stavljena u pogon 2023. godine.

"Turska će se tada pridružiti porodici zemalja sa inženjeringom nuklearne energije", istakao je turski predsednik.

Putin je izjavio da je pred njima sada "ambiciozan zadatak stavljanja prvog postrojenja u pogon 2023. godine, kada će biti obeležena i stogodišnjica osnivanja Republike Turske".

"Turski predsednik i ja smo se saglasili da ćemo učiniti sve u tom cilju", poručio je Putin.

Ruski predsednik je izrazio uverenje da će zajednički rad ruskih i turskih stručnjaka omogućiti da se planovi realizuju na vreme i da taj projekat bude uspešno sproveden, kao "jedan od simbola čvrstog razvoja rusko-turske saradnje, partnerstva i prijateljstva".

Rusija i Turska su sporazum o zajedničkoj izgradnji nuklearne eklektrane, ukupnog kapaciteta od 4.800 MW i ukupne vrednosti od 20 milijardi dolara, potpisali 2010. godine, a projekat stoprocentno finansira ruska strana, navodi ruska agencija.

Inače, Putin boravi u Ankari u okviru svoje prve posete nekoj zemlji otkako je ponovo izabran za predsednika na izborima 18. marta.

On će tamo učestvovati na Rusko-turskom samitu, ali i u trilateralnim razgovorima sa Erdoganom i predsednikom Irana Hasanom Rohanijem.

Nakon video-konferencije, Putin i Erdogan imaće razgovore tet-a-tet, pre svega o ključnim pitanjima na bilateralnoj agendi, kao i o regionalnim i pograničnim međunarodnim problemima kao što je situacija u Siriji.

Posle razgovora, dva predsednika će predsedavati sastanku saveta za predsedničku saradnju, s fokusom na energetski sektor.

strana 1 od 183 idi na stranu