Tramp ne odustaje: Najteži udar - obrisao im 30 mlrd.USD

Akcije Amazona pale su skoro 5 odsto, obrisavši više od 30 milijardi dolara tržišne vrednosti, nakon vesti da Donald Tramp želi da im onemogući dalji rast.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2018.

09:39

Tramp ne odustaje: Najteži udar - obrisao im 30 mlrd.USD
Foto: Getty images

Naime, akcije su pale nakon što je internet-stranica Aksios objavila da je američki predsednik Donald Tramp opsednut najvećim svetskim maloprodajnim lancem, kome želi da ugrozi rastuću moć.

Tramp želi da promeni poreski tretman prema Amazonu, navodi se u izveštaju Aksiosa. To je pitanje koje je predsednik Amerike pokrenuo još prošle godine kada je pozvao da se uvedu porezi za internet i onlajn prodavce, iako Amazon plaća porez na proizvode koje direktno prodaje kupcima.

Kako navode iz Bele kuće, predsednik želi da stvori jednake uslove za sva preduzeća. "On uvek traži različita rešenja, ali nema nijedno posebno, niti posebnu politiku za neko prereduzeće, koja se nalazi na stolu u ovom momentu", navodi potparolka Bele kuće.

Tramp se i privatno žalio na Amazon, verujući da je ova kompaija postala previše moćna. Američki predsednik je to povezao sa privatnim vlasništvom šefa Amazona Džefa Bezosa, a navodno prikrivanje te imovine nazvao je "lažnim vestima" koje se plasiraju u Bezosovim "otpacima", novinama Vašington post, čiji je vlasnik.

Tramp je i u prošlosti kritikovao Amazon zbog poreza i radnih mesta, bez dokaza za to. Predsednik je pozivao i na upotrebu antimonopolskog zakona.

Akcije Amazona su pale na 1.386 dolara, što je pad od 4,6 odsto, a to je gotovo četvrtina vrednosti ako se uporedi sa vrednošću od pre nekoliko godina.

Ovo nije prvi put da Tramp samo jednim komentarom ili tvitom zbriše u sekundi milijarde sa Amazonovog računa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: