Revolucija i na vodi - stiže "Tesla kanala" VIDEO

Holandija i Belgija pokreću prve autonomne kontejnerske barže na svetu čija će emisija štetnih gasova biti nula, a nazivaju je "Tesla kanala".

Svet

Izvor: B92

Subota, 24.03.2018.

09:22

Revolucija i na vodi - stiže
Foto: Youtube, screenshot

Svaki potpuno električni brod će transportovati 24 kontejnera težine do 425 tona iz luka u Amsterdamu, Antverpenu i Roterdamu.

Pet barži, koje su lansirane ovog leta, bi trebalo da znatno smanjuju upotrebu kamiona na dizel koji prevoze teret, a očekuje se da će sa 23.000 oni biti potpuno sklonjeni sa drumova.

Brodovi, koje pravi holandski proizvođač Port Liner, biće napajani pomoću baterija koje obezbeđuju 15 sati neprekidnog napajanja.

"Baterije se pune na kopnu energijom oslobođenom ugljenika, iz izvora kao što su solarna energija, vetrenjače i drugi obnovljivi izvori energije", kažu iz kompanije.

Barže su duge 52 metra a široke 6,7 metara, sa dodatnih 8 odsto prostora u odnosu na tradicionalne barže.

Luka Liner planira da kasnije uvede šest takvih plovila dužine 110 metara.

Veći brodovi će moći da nose 280 kontejnera i tokom 30 sati bez potrebe za punjenjem. Procenjuje se da bi to dovelo do smanjenja emisije CO2 od 18.000 tona godišnje.

Evropska unija je uložila više od 6 miliona funti u subvencije za projekat, uz dodatne doprinose luka koje će primiti barže.

Barže bi mogle da nose i više terete ali ih u tom ejedino sprečavaju – niski mostovi u Belgiji i Holandiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: