Inflacija u Britaniji ublažila rast, domaćinstva odahnula

Inflacija u Velikoj Britaniji je znatno ublažila rast u februaru, prema zvaničnim staističkim podacima.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2018.

19:51

Inflacija u Britaniji ublažila rast, domaćinstva odahnula
Foto: Thinkstock

To će, kako ocenjuje agencija AP, pomoći smanjenju pritiska na domaćinstva, budući da povećanje cena mesecima nadmašuje porast njihovih prihoda.

Britanska Kancelarija za državnu statistiku objavila je danas da je rast potrošačkih cena iznosio 2,7 odsto na godišnjem nivou u februaru, što je niže od januarskog nivoa od 3,0 procenta.

Statističari kažu da su najveći uticaj na pad stope inflacije imali transport i cene hrane, koje su porasle manje nego godinu dana ranije.

Mada je inflacija popustila, mnogi ekonomisti smatraju da će Banka Engleske ponovo povećati kamatne stope u maju, posebno nakon što je vlada u Londonu obezbedila okvirni sporazum o tranziciji u periodu kada Britanija bude napustila EU u martu sledeće godine, dodaje američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: