Rusi prete blokadom, Kijev ima novi predlog

Kijev -- Ukrajinska energetska kompanija Naftogas namerava da ruskom Gaspromu pokaže da od te kompanije očekuje poštovanje sudskih presuda i obaveza iz gasnih ugovora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nedavno je Arbitražni sud u Stokholmu prihvatio zahtev ukrajinskog "Naftogasa" da mu "Gasprom" isplati 4,673 milijarde dolara za tranzit gasa.

To su planirali da im saopšte na predstojećim pregovorima.

“Naftogas i Gasprom će se sastati kako bi razgovarali o stanju stvari. Naftogas smatra da nema potrebe za raskidom ugovora i očekuje od Gasproma implementaciju arbitražnih odluka”, navodi se u saopštenju Naftogasa, a prenosi agencija Rojters.

Prethodno je Gasprom saopštio da će u narednim danima otpočeti pregovore sa Naftogasom o raskidu aktuelnih ugovora o isporukama i tranzitu gasa.

"Pretpostavljamo da ćemo ove pregovore voditi u narednim danima", izjavio je potpredsednik Gasproma Aleksandar Medvedev, a prenosi ruska agencija Tas.

Iz Gasproma je pre dve nedelje saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedoslednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

Vesti

strana 1 od 187 idi na stranu