Pad cena benzina "ohladio" inflaciju u SAD

Inflacija u Sjedinjenim Državama se "ohladila" u februaru 2018. usled pojeftinjenja benzina i obuzdavanja cena iznajmljivanja smeštaja.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.03.2018.

16:11

Pad cena benzina
Foto: Thinkstock

To je, kako ocenjuje agencija Rojters, najnoviji signal da će predviđeni rast inflacije verovatno biti vrlo postepen.

Američko Ministarstvo rada je saopštilo danas da je indeks potrošačkih cena porastao za 0,2 odsto prošlog meseca, nakon januarskog skoka od 0,5 odsto.

U periodu od 12 meseci, zaključno sa februarom, inflacija je porasla za 2,2 odsto u odnosu na 2,1 odsto u januaru.

Kada se isključe volatilne cene hrane i energije, bazna inflacija u SAD je u februatu zabeležila mesečni rast od 0,2 odsto, posle ubrzanja od 0,3 procenta u januaru.

Godišnji rast bazne inflacije je prošlog meseca ostao nepromenjen na 1,8 procenata.

Imajući u vidu jačanje tržišta rada i solidnu privredu, očekuje se da će Federalne rezerve (Fed) na zasedanju od 20. do 21. marta doneti odluku o povećanju kamatnih stopa. Rojters, međutim, navodi da odmeren rast inflacije ukazuje na to da centralna banka SAD verovatno neće promeniti kamate na monetarnom sastanku sledeće nedelje.

U februaru su cene benzina u SAD pale za 0,9 odsto, nakon što su u januaru porasle za 5,7 odsto. Cene hrane u restoranima su ostale na istom nivou, dok su cene hrane koja se priprema u domaćinstvima pale za 0,2 posto. U januaru je hrana u SAD poskupela za 0,2 odsto.

Zanimljivo je da su u februaru pojeftinila i nova motorna vozila za 0,5 odsto, što je najveći pad od avgusta 2009, nakon što su njihove cene u januaru blago skliznule naniže za 0,1 odsto, prenosi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: