Tramp nadmašio sebe - upravo srušio posao od 100 mlrd. USD

Američki predsednik Donald Tramp doneo je ukaz kojim je američkom proizvođaču čipova Broadkom blokirao neprijateljsko preuzimanje rivalskog Kvalkoma.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.03.2018.

11:19

Tramp nadmašio sebe - upravo srušio posao od 100 mlrd. USD
Foto: Gettyimages

Time je propao ugovor vredan 117 milijardi dolara, koji je prethodno bio potvrdgnut analizi komisije za nacionalnu bezbednost, jer je procenjeno da bi spajanje dve kompanije moglo predstavljati pretnju po nacionalnu bezbednost SAD, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Tramp je postupio prema preporuci Komiteta zaduženog za inostrana ulaganja u SAD, koji razmatra akvizicije američkih firmi od inostranih investitora.

Odluka je obelodanjena samo nekoliko sati nakon što se Hok Tan, izvršni direktor Broadkoma, sastao sa zvaničnicima u Pentagonu, u nastojanju da spase ono što bi bio najveći posao u tehnološkom sektoru.

"Postoje kredibilni dokazi koji me navode na zaključak da će Broadkom nakon preuzimanja Kvalkom preduzeti mere koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država", navodi se u Trampovom ukazu.

Posle najnovije vesti, akcije Kvalkoma su pale za 4,83 odsto na Frankfurtskoj berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: