Jednoglasno - gradi se balkansko gasno čvorište

Ministri spoljnih poslova Bugarske, Rumunije i Grčke podržali su izgradnju balkanskog gasnog čvorišta i proces evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2018.

18:03

Jednoglasno - gradi se balkansko gasno čvorište
Foto: Thinkstock

U zajedničkoj deklaraciji, koja je usvojena tokom sastanka ministara u Bukureštu - Ekaterine Zaharijeve (Bugarska), Nikosa Kocijasa (Grčka) i Teodora Meleskanua (Rumunija) - navodi se da će tri zemlje sarađivati na razvoju balkanskog gasnog čvorišta.

Čvorište bi, kako se očekuje, trebalo da poboljša bezbednost snabdevanja i diversifikuje gasne rute, prenosi bugarska agencija BTA pozivajući se na saopštenje pres službe domaćeg Ministarstva spoljnih poslova.

Ministri su, takođe, izrazili podršku gradnji bugarsko-rumunskog i bugarsko-grčkog gasnog interkonektora.

"Sigurna sam da će Balkan ostati ključni prioritet tokom predsedavanja Rumunije Evropskim savetom", izjavila je Zaharijeva.

Još jednom je ponovljeno da je proširenje EU ključni faktor za stabilnost i prosperitet ovog regiona i izraženo je očekivanje da će svih šest ekonomija Zapadnog Balkana napredovati u narednim godinama na svom evropskom putu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: