Odlaganje izvesno, najvrednija na svetu "na čekanju"

Incijalna javna ponuda najvrednije naftne kompanije na svetu, Saudi Aramka, verovatno će biti odložena i to najranije za 2019. godinu, piše Fajnenšel tajms.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.03.2018.

15:30

Odlaganje izvesno, najvrednija na svetu
Foto: Thinkstock

List se poziva na izjave britanskih zvaničnika.

Prvobitno je najveća svetska flotacija jedne kompanije na berzi bila planirana za drugu polovinu ove godine. Međutim, savetnici za inicijalnu javnu ponudu (IPO) Aramka i dalje se bore da postignu cenu od dve hiljade milijardi dolara, koliko traže vlasti Saudijske Arabije.

Londonska berza još ima veliku šansu da bude domaćin ovog najvrednijeg listinga, prema neimenovanim zvaničnicima upoznatim sa materijom. Njujork i London su vodeći kandidati za taj istorijski IPO, kao i berza u Rijadu.

Saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih izrazio je prošle nedelje zabrinutost zbog potencijalnih rizika vezanih za izbor Njujorka kao mesta za listiranje na berzi. On je naveo "sudske parnice i pravnu odgovornost" kao velike probleme u SAD.

"Sasvim iskreno, Saudi Aramko je previše veliki i previše važan da bi kraljevstvo bilo izloženo takvom riziku", rekao je al-Falih u intervjuu za televizijsku mrežu Si-En-En.

Njujorška aegencija "Blumberg" je izvestila prošle nedelje da je ministar takođe nagovestio da bi listiranje Aramka moglo da bude odloženo.

Odlaganje bi, kako ocenjuje FT, moglo da predstavlja prepreku naftom bogatoj kraljevini u njenim nastojanjima da reformiše ekonomiju zavisnu od energetike, budući da se berzanski debi Aramka smatra ključnim stubom u realizaciji reformskih projekata.

Najavljeno je da će državni energetski gigant na IPO ponuditi oko 5,0 procenata svoje imovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: