"Trgovinski rat Kine i SAD bio bi katastrofalan"

Kina neće pokrenuti trgovinski rat sa SAD, ali će braniti svoje nacionalne interese pri suočavanju sa rastućim američkim protekcionizmom.

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 11.03.2018.

16:16

Foto: Thinkstock

To je izjavio je kineski ministar trgovine Džong Šan.

"Nema pobednika u trgovinskom ratu i to bi bilo katastrofalno po naše dve zemlje, ali i ostatak sveta", rekao je Džong Šan na brifingu na marginama zasedanja Svekineskog narodnog kongresa, prenela je agencija AP.

Kineski ministar je rekao da Peking ne želi da učestvuje u trgovinskom ratu niti da ga inicira, ali da je spreman da se suoči sa bilo kakvim izazovom i da će odlučno braniti interese svoje države i naroda.

Pozivajući se na kineske analitičare, Džong je rekao da SAD svake godine povećavaju trgovinski deficit sa Kinom za oko 20 odsto.

AP ističe da američke i kineske vlasti uglavnom daju različite izveštaje o tome.

Američki predsednik Donald Tramp uveo je u četvrtak, 8. marta, takse na uvoz čelika i aluminijuma u SAD zanemarujući upozorenja i svojih brojnih saveznika na čelu sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: