Čeka ih najveći rast BDP-a na svetu

Najviše kinesko rukovodstvo najavilo je snažan ekonomski rast i obećalo dodatno otvaranje tržišta i smanjenje ogromne industrije.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.03.2018.

19:55

Čeka ih najveći rast BDP-a na svetu
Foto: Getty images

Upravo zbog industrije čelika su narasle trgovinske tenzije između Pekinga i Vašingtona i Evrope, izveštava agencija AP.

Ciljani rast od "oko 6,5 procenata", koji je najavio premijer Li Kećijang u kineskom parlamentu, malo je niži u odnosu na prošlu godinu, i ukoliko bude ostvaren biće među najvećima u svetu.

Premijer je takođe obećao dalji napredak u oblasti razvoja električnih automobila i drugih tehnologija i bolju regulaciju kineske finansijske industrije, pogođene skandalima.

Mada su ustavne promene, koje bi omogućile predsedniku Si đinpingu doživotni ostanak na čelu zemlje, bacile u zasenak druge teme na sednici Nacionalnog narodnog kongresa, privrednici i ekonomisti ipak traže signale o ubrzanju reformi.

"Bićemo odlučniji u reformama i otvaranju (tržišta)", rekao je Li u obraćanju na svečanoj sednici paralamenta pred skoro 3.000 delegata, koji je prenosila nacionalna televizija.

Kineska privreda je prošle godine porasla za 6,9 odsto, čemu je doprineo veliki rast plasmana banaka i prodaja nekretnina, što regulatori pokušavaju da ograniče usled zabrinutosti zbog rastućeg duga.

Li je obećao da će Peking jače otvoriti ekonomiju stranim investitorima kroz "potpuno otvoranje" proizvodnog sektora i širenje njihovog pristupa drugim industrijama, ali nije izložio nikakve detalje.

Kineski premijer je istovremeno, kako navodi AP, ublažio ta obećanja ističući planove za dalje jačanje državnih preduzeća koja dominiraju u većini kineskih industrija, ukljucujući energetiku, telekomunikacije i finansije.

"Naša preduzeća u državnom vlasništvu bi, kroz reformu i inovacije, trebalo da postanu lokomotiva visokokvalitetnog razvoja", rekao je on.

Li je obećao da će biti napravljen "značajan napredak" u višegodišnjoj kampanji redukovanja proizvodnih kapaciteta u industriji čelika, ugalj i drugim granama u kojima ponuda prevazilazi tražnju.

Ovogodišnji cilj uključuje eliminaciju 30 miliona tona proizvodnih kapaciteta u politički osetljivoj industriji čelika, precizirao je on.

Američka agencija navodi da nije poznato kako će to uticati na godišnju kinesku proizvodnju od oko 800 miliona tona.

Predsednik kineske vlade je poručio takođe da će poboljšati nadzor nad kineskom finansijskom industrijom i da će pojačati kontrolu nad rastućim dugom preduzeća, što je međunarodne rejting agencije navelo da smanje kreditni rejting Pekinga prošle godine.

Li je pokušao da otkloni zabrinutost o tome da bi rast duga mogao da izazove bankarsku krizu ili da uspori ekonomski rast, iznevši ponovo uveravanja da je Peking "u potpunosti sposoban da spreči sistemske rizike".

Agencija AP ocenjuje da bi Peking mogao da prihvati sporiji rast, argumentujući to podatkom da je Li smanjio ciljani državni budžetski deficit na 2,6 odsto bruto domaćeg proizvoda sa prošlogodišnjih 3,0 odsto, što će sniziti iznos podsticaja privredi iz javne potrošnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: