Težak šamar Erdoganu, ne može mnogo gore od ovoga

Istanbul -- Rejting agencija Mudis snizila je suvereni rejting Turske na nivo "smeća".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Agencija je kao razlog za obaranje reltinga navela nastavak slabljenja ekonomskih i političkih institucija i povećani rizik od visokog deficita tekućeg računa.

Kreditni rejting Turske je oboren za jedan stepen na Ba2, izveštava Rojters.

"Izgleda da se vlada i dalje fokusira na kratkoročne mere, na štetu efikasne monetarne politike i temeljnih ekonomskih reformi", saopštio je Mudis.

U svetlu negativnog institucionalnog okvira i spoljne pozicije Turske, dugovi i potrebe za refinansiranjem su nastavili da se pogoršavaju, navodi agencija.

Mudis je već u septembru 2016. snizio rejting Turske na neinvesticioni nivo Ba1, nakon pokušaja državnog udara, što je podrilo raspoloženje investitora prema ekonomiji koja se nekada smatrala jednim od najperspektivnijih svetskih tržišta u razvoju.

Turske aktive su ograničeno reagovale na ovu vest. Lira je jutros blago pala na 3,8075 lira za dolar u odnosu na nivo od 3,8035 lira koji je zabeležen u sredu. Glavni indeks Istanbulske berze je porastao za 0,13 odsto.

Prinos na 10-godišnje državne obveznice porastao je na 12,28 odsto sa 12,2 procenata, koliko je iznosio na zatvaranju trgovanja prethodnog dana.

Rojters ocenjuje da bi smanjenje rejtinga moglo da primora Tursku da plaća veće kamate na pozajmice na međunarodnim tržištima.

Prošle godine, deficit turskog tekućeg računa je porastao za 42 odsto na 47,1 milijardi dolara, navodi britanska agencija.

Vesti

strana 1 od 187 idi na stranu