Udarila "zver sa istoka", cene otišle 400%

Velika Britanija očekuje isporuku tankera sa ruskim tečnim prirodnim gasom, jer neuobičajeno hladna zima uzrokuje nestašice.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2018.

11:23

Udarila
Foto: Thinkstock

Fajnenšl tajms izveštava da kamion za LNG-om dolazi iz ruske fabrike Jamal. Loši vremenski uslovi, nazvani "Zver sa istoka", rezultirali su rastom potrošačkih cena od 400 odsto, koje su dostigle 12-godišnji maksimum.

Očekuje se da će kompanija Šel isporučiti ruski gas 6. marta na terminal LNG u Milford Havenu, prevesti ga u gasovito stanje i prebaciti ga u mrežu Velike Britanije. Prošle nedelje, Velika Britanija je objavila da se usred rastuće potražnje, zemlja suočava sa pretnjom nedostatka gasa. Upozorenje je bilo prvog takve vrste objavljeno za osam godina.

Mnogi stručnjaci su rekli da je nedavno hladno vrijeme pokazalo da Velika Britanija preterano gasno zavisna.

Prirodni gas je ključan za energetsku sigurnost Velike Britanije i čini 40 odsto proizvodnje električne energije i grejanja u većini domova i preduzeća. Britanska vlada naglasila je da Rusija doprinosi manje od jednog procenta u ukupnom snabdevanju gasom u zemlji.

Prvi LNG tanker iz Rusije trebalo je da stigne u Veliku Britaniju u decembru 2017. godine. Do trenutka kada je brod stigao u Veliku Britaniju, cene goriva su pale, a LNG je pretovaren u drugu tanker i poslat u Boston, SAD.

Ruska energetska kompanija Novatek, koja je vlasnik kontrolnog udela u LNG-u Jamal, od 2014. godine je pod američkim sankcijama. Međutim, nema sankcija protiv fabrike za proizvodnju LNG Jamal, tako da kompanija može snabdevati gas američkim i drugim zapadnim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: