Ko je čovek koji je pobedio nemačke auto-divove

Bitkom za zabranu dizelaša, šef udruženja Nemačka pomoć okolini (DUH) Jirgen Resč, napravio je pravi podvig:

Svet

Izvor: SEEbiz

Subota, 03.03.2018.

09:46

Ko je čovek koji je pobedio nemačke auto-divove
Foto: Epa/MATTHIAS RIETSCHEL

On je ujedinio moćne proizvođače automobila i većinu političke elite – protiv sebe.

"To je jedan običan građanin, bez mandata, ali imao je snage da izazove najveće kompanije u državi", pisao je još prošle godine dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ, prenosi Seebiz.

Misionar za jedne, gnjavator za druge, taj borbeni aktivista (57) mudro izgleda - seda kosa, jasan pogled, kravata i moderne naočare, a u medijima je prisutan kao i u sudu, gde je poveo bitku za čistiji vazduh.

Nemački sud odlučio je da gradovi imaju pravo da zabrane vozila koja zagađuju životnu sredinu. Tako sada najstariji dizel automobili mogu da "lete" iz mnogih područja, a takva odluka mogla bi da ima enormne posledice na moćnu automobilsku industriju Nemačke, posebno jer će popravke biti izuzetno skupe.

"To je slučaj koji bi mogao da promeni zemlju, njenu mobilnost i industriju", zaključuje Suddeutsche Zeitung.

Resč poručuje da "nije neprijatelj dizela već prijatelj čistog vazduha", osudivši upotrebu "kriminalne energije" od strane automobilskih giganata i popustljivost "teledirigirane" politike.

Resč na čelu DUH-a nalazi se već 30 godina. Taj južnjak, koji se skrasio na desnoj obali Bodenskog jezera između Nemačke, Austrije i Švajcarske, veliki je ljubitelj životinja, posebno ptica.

Postao je poznat kada jeotkriven skandal sa varanjem na dizel motorima.

Njegovi kritičari ga optužuju za nezainteresiranost za posledice zabrane dizela, kako za korisnike tako i za radnike nemačke autoindustrije. Iz tih krugova stižu teške reči kojima ga optužuju kao lažnog Robin huda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: