U Nemačkoj sve više radnih mesta, biće i bolje

Ukupna nezaposlenost u Nemačkoj je pala u februaru više od očekivanja, dok je zaposlenost dostigla rekordan nivo u januaru, pokazali su zvanični podaci.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2018.

11:40

U Nemačkoj sve više radnih mesta, biće i bolje
Foto: Thinkstock

Ukupna nezaposlenost je, prema desezoniranim podacima, pala za 22.000 na 2,39 miliona ljudi, što je veći pad od projektovanog smanjenja nezaposlenosti za 15.000 osoba, koliko su prognozirali ekonomisti u Rojtersovoj anketi.

Stopa nezaposlenosti se zadržala na 5,4 odsto u februaru, na najnižem nivou od ujedinjenja Nemačke 1990. godine, saopštila je nemačka Federalna kancelarija za rad.

"Dobra situacija na tržištu rada nastavljena je i u februaru", izjavio je šef Kancelarije, Detlef Šele.

Istovremeno, zaposlenost je, prema desezoniranim podacima, porasla na rekordnih 44,54 miliona ljudi u januaru, pokazali su odvojeni podaci Kancelarije.

Postrošnja domaćinstava je, kako ocenjuje Rojters, postala jedan od glavnih pokretača ekonomskog rasta Nemačke, jer rekordna zaposlenost, povećanje plata iznad stope inflacije i niski troškovi zaduživanja, podstiču potrošače da otvore svoje novčanike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: