Stigla smrtna presuda dizelašima - očekuju se enormne posledice

Automobili sa dizel motorom mogu biti proterani iz nemačkih gradova, presudio je Savezni sud u Nemačkoj.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2018.

13:20

Stigla smrtna presuda dizelašima - očekuju se enormne posledice
(Foto: Thinkstock)

Nemački sud odlučio je da gradovi imaju pravo da zabrane vozila koja zagađuju životnu sredinu. Tako sada najstariji dizel automobili mogu da "lete" iz mnogih područja, a takva odluka mogla bi da ima enormne posledice na moćnu automobilsku industriju Nemačke, posebno jer će popravke biti izuzetno skupe.

Podsetimo, savezni sud u Lajpcigu počeo je ročište još prošle nedelje i očekivalo se da donese presudu za nekoliko sati. Ali sudije su navele da je proces trajao duže od očekivanog i zakazale izricanje presude za danas.

Sud je rešavao oo žalbi dve nemačke savezne države na presude nižeg suda u kojima se sugeriše da bi zabrana vožnje dizel automobila bila efikasna i da je treba ozbiljno razmotriti kao sredstvo zaštite javnog zdravlja.

Prvostepene procese pokrenula je nemačka grupa Akcija za životnu sredinu, koja optužuje vladu da interese proizvođača automobila stavlja ispred zdravlja ljudi.

Rojters piše da će zabrana vožnje verovatno uticati na vozila opremljena tehnologijom Euro-5 za kontrolu emisije gasova, kao i na starije modele.

Od 15 miliona dizel automobila koliko ih je bilo na putevima Nemačke prošle godine, oko 2,7 miliona ima motore s najnovijim Euro-6 standardom, koji se primenjuje od septembra 2015. godine za sve nove automobile u prodaji, prema podacima nadzornog tela za motorna vozila KBA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: