Završava se Koridor 10 i grabi ka CG i Albaniji

U Srbiji se realizuju infrastrukturni projekti vredni oko 16 milijardi evra, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Miodrag Poledica.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 27.02.2018.

11:55

Završava se Koridor 10 i grabi ka CG i Albaniji
Foto: Thinkstock

Poledica je, na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu, obraćajući se na panelu o regionalnom saobraćajnom povezivanju, istakao da je Srbija najviše uradila po pitanju infrastrukturnog povezivanja regiona.

"Investiranje u saobraćajnu infrastrukturu, bilo da govorimo o drumskom, železničkom, avio ili vodnom saobraćaju, predstavlja prioritet od najvišeg značaja ne samo za Srbiju, već i za ceo Zapadni Balkan. To je važno za razvoj naše privrede, regionalno povezivanje i evropske integracije", rekao je Poledica.

Naveo je da Srbija završava Koridor 10 i nastavlja izgradnju Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, saopštilo je ministarstvo.

"Krećemo i u realizaciju projekta 'auto-put mira' Niš-Merdare-Priština i dalje ka Albaniji, vrednog više od 800 miliona evra, čija će izgradnja ići po fazama i već u sledećoj godini čeka nas početak izgradnje prve deonice od Niša do Pločnika", rekao je Poledica.

On je dodao da Srbija, pored drumskog saobraćaja, ulaže i u železničku infrastrukturu, istakavši da uz investiranje u infrastrukturu mora da se radi i na uklanjanju nefizičkih barijera i rešavanju problema zadržavanja robe na graničnim prelazima.

"Srbija je u prethodnih nekoliko godina rekonstruisala 250 km pruga. U ovoj godini, između ostalog, krećemo sa rekonstrukcijom i modernizacijom pruga Beograd-Budimpešta i Niš-Dimitrovgrad, što je od izuzetnog značaja za regionalno povezivanje i jačanje saradnje sa našim susedima".

On je napomenuo i da je Srbija uspešno završila proces koncesije za aerodrom Nikola Tesla.

Kako je rekao, ugovor o koncesiji će doneti 501 milion evra prihoda državi i malim akcionarima i 732 miliona evra novih investicija za beogradski aerodrom, što predstavlja važan korak ka njegovom još bržem razvoju u budućnosti.

"Infrastrukturni projekti koji su važni za Srbiju, važni su i za region. Neophodno je da unapredimo investicije u saobraćajnu infrastrukturu, jer na taj način stvaramo jedinstveno i konkurentno tržište, što je značajno za privredni rast celog regiona", dodao je Poledica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: