Nemci besni, Kinezi preuzeli deo "mercedesa"

Kineska automobilska kompanija Gili preuzela je 9,7 odsto udela u nemačkom Dajmleru, proizvođaču "mercedesa", što je izazvalo oštru reakciju vlade u Berlinu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.02.2018.

16:08

Nemci besni, Kinezi preuzeli deo
Foto: Getty images

"Nemačka mora osigurati da ne bude eksploatisana od strane drugih država", izjavila je nemačka ministarka ekonomije Brigite Cipries, a prenosi agencija Rojters.

Gilijevo preuzimanje udela u Dajmleru za devet milijardi dolara je, kako ocenjuje britanska agencija, iznenadilo tržište, jer kineska kompanija prethodno nije alarmirala nemačkog tržišnog regulatora da je prešla granicu vlasničkog udela od 3,0 i 5,0 odsto u kompaniji.

Cipries je, u intervjuu za listove "Štutgarter cajtung" i "Handelsblat", istakla da investitori moraju da poštuju tržišna pravila.

"Nemačka otvorenost ne sme biti korišćena kao kapija za industrijsko-političke interese drugih zemalja", rekla je ona za "Handelsblat".

Nemački finansijski i tržišni regulator Bafin je saopštio da nije spreman da komentariše potez Gilija, koji je u petak objavio da želi da formira alijansu sa Dajmlerom koja će raditi na razvoju električnih i samoupravljajućih vozila.

Dajmler je u kratkom saopštenju pozdravio novog akcionara, sa kojim će, kako je saopšteno, moći da "konstruktivno razgovara o promenama u industriji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: