Nuklearka svađa susede: Ne odstupamo ni centimetar

Beč -- Pred Evropskim sudom pravde pokrenut je postupak protiv odluke kojom je Evropska komisija odobrila mađarske planove za proširenje atomske elektrane.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Postupak je pokrenula čvrsto anti-nuklearno orijentisana Austrija pokrenula je pravni postupak, javlja agencija Rojters.

Nova austrijska vlada obećala je da će nastaviti višedecenijsku politiku suprotstavljanja Beča nuklearnoj energiji.

Vlada kancelara Sebastijana Kurca je najavila prošlog meseca da će pokrenuti pravni postupak protiv proširenja nuklearne elektrane Paks, smeštene u blizini granice austrijsko-mađarske granice.

"Moramo pokrenuti ovu borbu Davida protiv Golijata zbog naše prirode, naše okoline i naših jedinstvenih seoskih pejsaža", navela je ministarka za održivi razvoj i turizam Elizabet Kestinger u današnjem saopštenju, objavljujući da je vlada pokrenula postupak.

"Nuklearnoj energiji nema mesta u Evropi. Nećemo odstupiti sa crte čak ni za jedan centimetar", poručila je ona.

Portparol izvršne vlasti Evropske unije je izjavio da će "Komisija odbraniti svoju odluku na sudu".

Regulatori EU su u martu odobrili plan Mađarske za izgradnju dva nova reaktora na lokaciji nuklearke Paks uz pomoć ruskog Rosatoma, navodeći da su mađarske vlasti pristale na nekoliko mera kako bi se obezbedila fer konkurencija.

Dva nova reaktora će udvostručiti nominalni kapacitet elektrane od 2.000 megavata.

Mađarska namerava da počne izgradnju reaktora ove godine, a očekuje se da će prvi objekat biti završen 2025. godine.

U najvećem broju kompleksnih slučajeva ove vrste, Evropski sud pravde u Luksemburgu je donosio odluke u korist Komisije, dodaje Rojters.

Svet

Skok profita Ahold Deleza

Hag -- Lanac supermarketa Ahold Delez je u četvrtom tromesečju prošle godine u svetu imao rast zarade za više od 300 odsto na 744 miliona evra u odnosu na lani.

Svet sreda 28.02. 15:33 Komentara: 2
strana 1 od 194 idi na stranu